ساعت: 14:17 منتشر شده در مورخ: 1394/10/2 شناسه خبر: 28909

اگر چه وزیر اقتصاد شیب ۱۰۰ دلاری قیمت نفت در دولت یازدهم را ناشی از جنگ تمام عیاری می‌داند که از جنگ تحمیلی هم سخت‌تر است اما نمی‌توان از نقش فعال ایران و کشورهای عضو و غیر عضو اوپک در تنظیم و مدیریت قیمت طلای سیاه غافل ماند.

به گزارش پیک هشترود به نقل از «رازق»، شیب ۱۰۰ دلاری قیمت نفت در دولت یازدهم در شرایطی رونمایی شده است، که این مسئله نیز در دولت اصلاحات و در زمان حضور زنگنه در وزارت نفت نیز نمود ویژه ای داشت.

درآمدهای نفتی در سال ۹۰ معادل ۱۲۰ میلیارد دلار بود که این رقم امسال به ۲۰ میلیارد کاهش یافته است؛ اگر چه وزیر اقتصادکاهش قیمت نفت به ۳۰ دلار را ناشی از نبرد اقتصادی سهمگینی می داند که از جنگ تحمیلی هم سخت تر است اما نمی توان از نقش فعال ایران و کشورهای عضو و غیر عضو اوپک در تنظیم و مدیریت قیمت طلای سیاه غافل ماند و اینکه چرا ظرف مدت دو سال و کاهش ۱۰۰ دلاری قیمت نفت تلاشی از سوی دولت تدبیر و امید و مدیریت وزارت نفت در حل این موضوع صورت نگرفته است؟!

کاهش نزدیک به ۱۰۰ دلاری قیمت طلای سیاه در حالی در مدیریت زنگنه رقم می خورد که اعضای دولت نیز از این موضوع شوکه شده اند.

جهانگیری معاون اول رئیس جمهور با تعجب از قیمت نفت، در این خصوص گفته است: «هیچ‌گاه باور نمی‌کردیم قیمت نفت از ۶۰ دلار پایین‌تر بیاید» این در حالی است که قیمت هر بشکه نفت امروز به حدود ۳۰ دلار رسیده است.

محمد علی خطیبی در گفت وگو با خبرنگار «رازق» با اشاره به عوامل کاهش قیمت نفت، اظهار کرد: اصلی ترین دلیل این کاهش قیمت عوض شدن سیاست های اوپک در مدیریت عرضه است.

وی افزود: اوپک طی سه دهه گذشته با سیاست های خود هرگاه عواملی کاهش قیمت نفت را تهدید می کرد با مدیریت عرضه و تولید این قیمت ها را کنترل می کرد.

کارشناس حوزه نفت و گاز، ادامه داد: متاسفانه طی دوسال گذشته اوپک بازار نفت را رها کرده و هرکشوری به هر میزانی که می خواهد تولید و در بازار جهانی به فروش می رساند.

خطیبی با عنوان اینکه شاید بیشترین دلیل کاهش قیمت نفت دلایل خارجی باشد، بیان کرد: به هر حال ایران هم به عنوان یکی از کشورهای عضو اوپک باید سعی کند که با همکاری سایر اعضا  مانع از سیاست های عدم مدیریت بازار اوپک شود و بازار نفت را از این بی مدیریتی نحات دهد.

وی با توجه به اینکه اگر این سیاست عدم مدیریت بازار همچنان پیش گرفته شود ممکن است قیمت نفت را تا زیر ۳۰ دلار نیز کاهش دهد، افزود: در گذشته همه کشور های خواهان قیمت مناسب در چنین شرایطی با همفکری هم طوری عرضه را مدیریت می کردند که به قیمت ها لطمه نخورد حالا هم باید چنین کاری انجام شود و کشور هایی مثل ایران که قیمت مناسب برایشان اهمیت دارد با همکاری یکدیگر اوپک را مجبور به اجرای سیاست های مدیریت بازار کنند.

کارشناس حوزه نفت و گاز با اشاره به آخربن بیانیه ای که در جلسه سران نفتی منتشر شد، عنوان کرد: متاسفانه در یکی از بندهای این بیانیه آمده است که اوپک در بلند مدت وظیفه کنترل بازار را به عهده خواهد داشت، همین تغییر سیاست باعث وضع فعلی بازار شده است چرا که اوپک باید در کوتاه مدت بازار را مدیریت کند.

وی افزود: چنین شرایطی برای کشوری مثل کشور ما مناسب نیست از همین رو ایران به عنوان یکی از کشورهای مؤسس اوپک باید با همکاری سایر کشورهایی که با ما دغدغه های مشترک دارند چند کشور مخالف با این موضوع را مجاب کنند که اوپک باید سیاست های مدیریتی بازار و عرضه را برای بهبود قیمت نفت پیش بگیرد.

خطیبی با بیان اینکه ایران همیشه در چنین شرایطی نقش کلیدی و محوری را در بازگرداندن قیمت نفت به قیمت اصلی داشته است، اظهار کرد: ایران باید شرایطی فراهم کند تا سایر اعضای اوپک و حتی اعضای غیر اوپک مثل روسیه با تعاملاتی در کنترل عرضه نفت همکاری کنند و قیمت نفت به قیمت اولیه خود بازگردد.

وی افزود: در آمد اوپک نسبت به سال گذشته از هزار میلیارد دلار به ۵۰۰ میلیارد دلار رسیده است یعنی تقریبا نصف و این چه توجیه اقتصادی می تواتد داشته باشد؟

این کارشناس  با بیان اینکه کشور هایی مثل عربستان هم موافق این کاهش قیمت هستند و معتقدند که این کاهش قیمت را برای خارج کردن سایر کشورها از تولید نفت تحمل می کنیم، بیان کرد: اما هنوز چنین اتفاقی رخ نداده است و تنها این کاهش قیمت نفت به نفع مصرف کنندگان یزرگ نفتی خواهد بود چراکه ثروت از جیب صادر کنندگان به جیب مصرف کنندگان سرازیر می شود.

خطیبی با اشاره به تاثیر کشورهایی مثل داعش که بدون توجه به ارزش نفت آن را با قیمت های بسیار پایین عرضه می کنند، افزود: عرضه نفت با قیمت های پایین چه از سوی کشورهای عضو اوپک و غیر اوپک باشد تاثیر نا مطلوب در بازار نفت خواهد داشت اما این را نیز باید در نظر داشت میزان نفتی که از سوی داعش عرضه می شود بسیار محدود است اما به هر حال بی تاثیر در قیمت نفت هم نخواهد بود.

وی با توجه به راهکار های جلوگیری از این کاهش قیمت، عنوان کرد: سه دوره کاهش قیمت نفت را در دهه های اخیر که بررسی می کنیم می بینیم که تنها چیزی که در این دوره ها قیمت نفت را از بحران نجات داد تلاش اعضای خود اوپک بوده است.

این کارشناس حوزه نفت، خاطرنشان کرد: طی این دوسال اخیر این تلاش ها بسیار کمتر دیده می شود که امیدواریم باز هم مثل گذشته تلاش این اعضا برای بهبود وضعیت نفت دو چندان شود.

انتهای پیام/

لینک کوتاه:
ارسال نظر

نظرات
هنوز نظری برای این مطلب ارسال نشده